17 May 2024

Zaključna prireditev natečaja Jaz, ulični umetnik

16. maja smo v prostorih Mladinskega kulturnega centra Hiša mladih Ajdovščina zaključili umetniški natečaj z naslovom Jaz, ulični umetnik. Natečaj, ki ga je Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina v sodelovanju z MKC Hiša mladih Ajdovščina vodilo od marca, je k sodelovanju povabil lokalne učence in dijake med 6. in 19. letom. Društveni projekt je bil namenjen spodbujanju ustvarjalnosti in umetniškega izražanja na temo ulične umetnosti. Mlade je povabil, da se preizkusijo v vlogi uličnega umetnika z literarnim, likovnim ali s fotografskim delom in jih napotil, da navdih iščejo v ulici kot prostoru srečevanj, druženj, navezovanja stikov in svobodnega izražanja, ki je dostopna vsem ne glede na spol, starost, izobrazbo, družbeni status, državljanstvo, versko prepričanje ali etično poreklo. Ulice so neme pričevalke neštetih usod – prvih ljubezni, zlomljenih src, grenkih ponižanj, osamljenih sprehodov, bučnih smejanj, sramežljivih pogledov, krivičnih obtoževanj … Natečaj je iskal umetniške prispevke, ki odsevajo duh uličnega življenja: spontanost, živ jezik, raznolikost, eksperimentiranje, improvizacijo, avtentičnost, družbeno angažiranost, refleksijo. Natečaju so se lahko pridružili posamezniki, pari ali skupine.

Veseli smo, da je natečaj dosegel tako izjemen odziv, saj smo prejeli 105 natečajnih del - 82 likovnih, 10 literarnih, 12 fotografskih -. Vsa umetniška dela je pregledala strokovna komisija in najboljša uvrstila na skupinsko razstavo Jaz, ulični umetnik, ki je bila slovesno odprta na zaključni prireditvi. Na dogodku so vsi natečajniki prejeli priznanja za sodelovanje, nagrajenci pa so poleg priznanj za umetniške dosežke in priložnost razstavljanja prejeli še igrivo vrečko presenečenja. Zaključni večer, ki ga je povezovala dijakinja Karolina Vodopivec, je obogatil čudovit glasbeni nastop Dejana Štembergerja. Predsednica MDPM Ajdovščina, gospa Kristina Valič je v pozdravnem nagovoru pohvalila vse sodelujoče ter poudarila vlogo učiteljev in staršev, ki pri mladih negujejo čut za umetniško izražanje.

 

Nagrajenci natečaja, katerih umetnine so razstavljene na skupinski razstavi Jaz, ulični umetnik, ki jo je postavila likovna pedagoginja Silva Copič so: Manca Bizjak, Tarin Bolčina, Mila Božič, Julia Bruno, Žan Cotič, Ellion Čebron, Asja Čermelj, Nejc Franko, Maja Jakomin, Anja Kariž, Matic Kerševan, Aljaž Kobal, Eva Kobal, Jonas Koron, Ana Lapanja, Svit Lavrenčič, Lianna Lovrenović, Januš Marolt, Arne Oven, Mihaela Petrovčič, Zoja Podmenik, Neža Polanc Golob, Manca Pirc, Meggy Resnik, Alesija Samec, Lana Samec, Timotej Samec, Brina Štolfa Mojca Tomažič, Ambrož Štrukelj, Martin Zalar, Zala Žvokelj. Mlade nagrajence so mentorirali: Elizabeta Bratina, Tina Cigale, Tea Curk Sorta, Polona K. Ličen, Urška Kovšca, Sonja Makuc, Tina Marc, Damjana Plešnar, Nejc Premrn, Polona Puc, Nataša Rupnik in Maja Štefin.

 

Razstava je odprta do 12. junija v Galeriji MKC Hiša mladih Ajdovščina.