09 Apr 2024

34. nacionalni otroški parlament razpravljal o duševnem zdravju otrok in mladih

8. aprila 2024 je v Državnem zboru RS zasedal 34. nacionalni otroški parlament, kjer je 115 mladih parlamentarcev iz vse Slovenije razpravljalo o ključni temi duševnega zdravja otrok in mladih.  Severnoprimorsko regijo – katere letošnji koordinator je Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina  – je zastopalo osem delegatov in dve novinarki, občino Ajdovščina sta predstavljala Stela Rušt iz OŠ Col in Jan Vidmar iz OŠ Otlica.

Letos je v Otroških parlamentih®, program poteka pod okriljem ZPMS, sodelovalo 392 šol z namenom izražanja svojega mnenja in predlogov in krepitvi vloge aktivnega državljanstva. Takšno sodelovanje je za osnovnošolce zadnje triade dragocena in koristna izkušnja.

Darja Groznik, predsednica ZPMS, je v pozdravnem nagovoru povedala, da le aktivno vključevanje v življenje skupnosti lahko prispeva  k strpni in demokratični družbi, ki bo cenila medsebojno sodelovanje. Poudarila je nujnost, da odrasli ne zapostavljajo otrok, saj le s sodelovanjem gremo kot družba naprej.

Mladi delegati so delovali v štirih skupinah, v katerih so se spraševali, kaj je duševno zdravje, obravnavali so vpliv okolja na duševno zdravje otrok in mladih, svoje vire pomoči in spremembe za krepitev svojega razvoja. Ugotovitve in razmišljanja so predstavili na plenarnem zasedanju, ki se ga je udeležilo mnogo odločevalcev v državi – predsednik vlade, predsednice državnega zbora, ministri, poslanci, državni sekretarji in predstavnikov javnih organizacij – sklepi pa so bili v obliki memoranduma predani predsednici  Državnega zbora RS Urški Klakočar Zupančič. Predsednik Vlade RS Robert Golob je izjavil: “Vesel sem, da se o duševnem zdravju govori jasno in glasno, brez stigme. To je pomemben korak naprej. Trudimo se povečati dostopnost svetovalcev in centrov za pomoč. Prav tako smo povečali vpise in financiranje na področju psihologije.“

Mladi so imeli še eno pomembno nalogo, in sicer da izberejo, na katero bodo debatirali prihodnji dve leti. Med predlaganimi temami, ki so jim mladi parlamentarci namenili največ pozornosti, je za temo 35. nacionalnega Otroškega parlamenta® bila izbrana Šolski sistem – problemi šolskega sistema, vpis v srednjo šolo, balast v učnih načrtih, primerjava šolskih sistemov v različnih sistemih.