28 Mar 2024

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina je letošnja organizatorka 34. regijskega otroškega parlamenta

Program Otroški parlamenti že vrsto let sledi poslanstvu, da učenci javno spregovorijo o svojih vprašanjih, ki so pomembna v okolju, kjer živijo, se šolajo in preživljajo prosti čas. Pri tem učenci pričakujejo pozornost in sodelovanje šole, lokalnih ter vladnih in nevladnih organizacij pri uresničevanju njihovih pobud. Tema otroških parlamentov je že drugo leto zapored duševno zdravje otrok in mladostnikov.

MDPM Ajdovščina je 27. marca 2024 v Sejni sobi občine Ajdovščina gostilo 27 mladih parlamentarcev in parlamentark iz 18-ih osnovnih šol Severnoprimorske regije. Dopoldansko zasedanje je z uvodnim pozdravom pričela predsednica MDPM Ajdovščina, gospa Kristina Valič, pozdravna nagovora sta imela župan Občine Ajdovščina, gospod Tadej Beočanin in mestna svetnica Občine Vipava, gospa Natali Panič Nardin. Na seji so mladi predstavili večmesečno delo poglabljanja, s pomočjo mentorjev in koordinatork programa, v področje duševnega zdravja otrok in mladostnikov ter tako podali mnogo ugotovitev, potreb, sklepov in predlogov, ki krepijo povezovalno in varno šolsko okolje in njihovo dobro duševno počutje nasploh. Proaktivno so sodelovali na razpravah in delavnicah, ki so jih izvedle zunanje gostje srečanja: Vanja Gomboc, mag. psih., iz Centra Živ? Živ!; Sara Pipan, ba. pth., iz Centra Podaj Roko in Aneja Kodrič, mag. psih., iz Centra za krepitev zdravja Ajdovščina.

Po izvolitvi osmih predstavnikov regije na nacionalnem otroškem parlamentu v Državnem zboru in izglasovanju tem prihodnjih parlamentov, so se mladi razšli polni lepih vtisov in bogatejši za mnoga nova spoznanja in poznanstva.