27 Feb 2024

Počitnice so čas za zabavo, druženje in aktivno preživljanje prostega časa

V času zimskih počitnic je  MDPM Ajdovščina za otroke pripravilo pester in razgiban program v obliki ustvarjalnih delavnic. Vsako dopoldne so MKC Hiša mladih Ajdovščina potekale likovno, digitalno, izobraževalno in medgeneracijsko obarvane dejavnosti pod strokovnim vodstvom mentorjev. Tako je društvo sledilo svojemu poslanstvu zagotavljanja kakovostnega in aktivnega preživljanja prostega časa, ki je usmerjen v spodbujanje talentov mladih, krepitev veščin in dvig kulturne zavesti

Likovne vsebine so pod mentorstvom likovne pedagoginje Silve Copič ponudile spoznavanje tehnike risanja z zaprtimi očmi, pri kateri so nastajale čudovite umetniške risbe brez gledanja na papir. Mladi risarji so se osredotočali na občutek gibanja roke in na to, kako se njihova roka odziva na notranje zaznave. Oblikovanje figuric iz žice je mlade zabavalo in navdihnilo, saj so nastale raznovrstne skulpture. Preizkusili so se tudi v izdelovanju gibljivih živali, spretnim rokam se je potrpežljivost in natančnost obrestovala, življenje so vlili svojim najljubšim živalim. Na ekološko obarvani delavnici so mladi umetniki izumili napravo, ki očisti umazan zrak. Digitalne vsebine so bile napolnjene s spoznavanjem računalniških orodij in programov, takšno pridobljeno znanje je v veliko pomoč pri uresničevanju ciljev in iskanju informacij. Maja Pavletič, dipl. diabetičarka, iz Centra za krepitev zdravja - ZD Ajdovščina je osvetlila pomembnost prehrane za splošno zdravje in dobro počutje. Mladi so izdelali plakat, ki je prikazoval priporočene dnevne obroke različnih skupin živil in se na zabaven in sproščen način poučili zdravi prehrani. Počitniški teden pa smo zaključili z  ogledom filma in posladkom.

V krajevni skupnosti Gradišče pri Vipavi smo, pod vodstvom likovne pedagoginje Ines B. Mohorič, organizirali Likovno ustvarjalnico, na kateri so nastali čudoviti izdelki v grafični tehniki monotipija in tehniki predilstva. Z avtobusom smo mlade odpeljali na enodnevni Izlet v Koper na plavanje v vodni park in ogled filmske predstave.

Otroci iz občine Ajdovščina in Vipava so se v času počitnic udeležili Zimovanja v Piranu. V sodelovanju z ZLRO Ljubljana so preživeli čudovitih 5 dni na morju.  Morske počitnice v času zime so bile posebno doživetje polno navihanih vragolij, ki se bodo vtisnile v spomin. Dnevi so bili napolnjeni z neštetimi dogodivščinami, ki so potešili radovednost in okrepili raziskovalno žilico. Otroci so se vrnili sproščeni in polni energije, saj jih je razvajalo tudi sončno vreme.