23 Nov 2023

Zaključek umetniškega natečaja JAZ IN MOJ PRIJATELJ

V torek, 21. novembra, smo v prostorih Mladinskega kulturnega centra Hiša mladih Ajdovščina zaključili umetniški natečaj z naslovom Jaz in moj prijatelj. Natečaj, ki je potekal od maja do oktobra 2023, je k sodelovanju povabil učence in dijake med 6. in 18. letom. Društveni projekt, ki že tretje leto zapored poteka pod okriljem urednice Sare Bone, je bil namenjen spodbujanju ustvarjalnosti in umetniškega izražanja na temo prijateljstva.

Veseli smo, da je natečaj dosegel tako izjemen odziv. Iz lokalnih osnovnih šol OŠ Dobravlje, PŠ Vrtovin, PŠ Črniče, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, OŠ Šturje, PŠ Budanje, OŠ Draga Bajca Vipava, PŠ Vrhpolje; s Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina in s počitniških letovanj v organizaciji MDPM Ajdovščina, smo na naš naslov prejeli kar 173 del - 163 likovnih, 6 literarnih in 4 fotografska. Vsa umetniška dela je pregledala strokovna komisija in najboljša uvrstila v koledar 2024.

Umetniške stvaritve so presegle vsa pričakovanja. Učenci, učenke in dijakinje so z različnimi likovnimi tehnikami, fotografijami in literarnimi prispevki ovekovečili edinstvene trenutke s svojimi prijatelji. Slikarji in slikarke so ustvarili čudovite slike, ki so izražale globoko prijateljstvo in skupne dogodivščine. Fotografi so v objektiv ujeli nepozabne trenutke medsebojne pomoči in prijateljskega sodelovanja. Literarne ustvarjalke pa so s čustvenimi besedami skozi zgodbe in pesmi pripovedovale o edinstvenosti prijateljskih vezi. Tako smo prijatelja lahko prepoznali v sošolcu/sošolki, mami, bratu, hišnemu ljubljenčku in celo v naravi.   

Prireditev je tako privabila številne obiskovalce. Mentorice in mentorji, starši, stari starši, bratci in sestrice so s svojo prisotnostjo podprli mlade umetnike. Zaključek umetniškega natečaja Jaz in moj prijatelj je bil navdihujoč dogodek, ki je poudaril pomembnost umetnosti in prijateljstva v našem življenju. Hkrati pa takšna medgeneracijsko obarvana druženja prispevajo tudi k bolj povezani in harmonični družbi. Dogodek bo vsem udeležencem zagotovo še dolgo ostal v lepem spominu, saj je pokazal, da sta prijateljstvo in umetnost resnično neprecenljiva darova, ki ju je treba skrbno negovati.

Osmošolka Zala je v svojem spisu zapisala: »Ko bomo starejši, se ne bomo spomnili vseh prijateljev, ampak samo tiste, ki so pustili res dobro sled v naših srcih.« Ajda in Mei pa sta v pesmi poudarili: »Pravih prijateljev ni veliko, zato jih išči kot najmanjšo piko.«

Mi se z vsemi tremi umetnicami še kako strinjamo.