12 Oct 2023

Radovednost je lepa čednost

Letošnji teden smo, še pod vtisom 70. obletnice delovanja Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina, v soboto, 30. 9. 2023, odprli s predstavo Maček Muri išče kroniko v izvedbi Družinskega gledališča Kolenc. Predstavo je našim otrokom podarila Zveza prijateljev mladine Slovenije.

V ponedeljek smo skupaj z literarno ustvarjalko Aljo Furlan gostovali v Vrhpolju. Najprej smo obiskali vrtčevske otroke, ki so z zanimanjem prisluhnili Veliki knjigi o siru. Zgodbica je bila odlično izhodišče za pogovor o vrednotah in razmišljanje o uspešnem in zadovoljnem življenju. Avtorica je otroke pritegnila tudi s kamišibajem – tradicionalno japonsko metodo pripovedovanja zgodb, z ličnimi ilustracijami, ki so spremljale pripoved. Nato smo obiskali še malo starejše otroke, četrto in petošolce s Podružnice Vrhpolje, s katerimi je pesnica in pisateljica že malo bolj resno spregovorila o bralni kulturi in pomenu branja. Učence in učenke je navdušila z ljubezensko zgodbo Od spodaj navzgor, prigodo o orlu Božidarju in kokoški Oti. Literarni dogodek pa je Alja Furlan zaključila s tematsko obarvanim koko kvizom.               

Torek je bil prav tako literarno navdahnjen. Obiskala nas je pravljičarka Ida Mlakar Črnič, ki je svoj literarni nastop izvedla na Podružničnih šolah Črniče in Skrilje. Učenci in učenke prve triade so spoznavali vse mogoče prigode priljubljenih pujsov Bibi in Gusti, ki imata vedno polno malho nasvetov za raznorazne pujsje težave. Spoznali smo, da je radovednost lepa čednost, s katero prihajamo do novega znanja, izkušenj in spoznanj.                              

Teden otroka smo posvetili tudi mladostnikom ter pedagoškim in strokovnim delavcem, ki se ukvarjajo z mladimi v enem najbolj ključnih obdobij življenja. V obdobju, ko odraščanje postane polno vprašanj in iskanj svojega prostora v družbi. Čeprav je težko odgovoriti na vsa zastavljena vprašanja, nam je na sredinem strokovnem predavanju smernice odstiral psihoterapevt dr. Uroš Perko.         

Konec tedna smo namenili likovnim ustvarjalnim vsebinam. V četrtek je likovna pedagoginja Ines B. Mohorič v KS Podnanos z otroki ustvarjala monotipijo - likovno tehniko, pri kateri se barvo nanaša na ravno površino, nato pa se to površino pritisne na papir, da se ustvari odtis. Otroci so eksperimentirali z barvo, teksturo in obliko ter izdelali unikatna umetniška dela. 

Petek pa je bil namenjen že tradicionalnemu likovnemu extemporu v Piranu. Mladi umetniki in umetnice so se z mentoricami zjutraj z avtobusom odpravili v obmorsko mestece, kjer so v čudovitem vremenu in ambientu ustvarjali izdelke, ki bodo v začetku novembra razstavljeni v nakupovalnem centru Supernova MC Ajdovščina.

Teden, posvečen otrokom, smo zaključili tako kot smo ga začeli – s predstavo. Tokrat smo v Vipavi gostili Gledališče KuKuc, ki je s Pikino veliko pustolovščino dobro ogrelo in razveselilo mlajše otroke. Predstavo je v celoti omogočilo Turistično društvo Lanthieri Vipava, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. 

Teden otroka® je priložnost za razmislek o tem, kako prispevamo k boljši prihodnosti za vse otroke in kako ustvarimo svet, v katerem se bodo lahko razvijali srečno, polno upanja in radovednosti.