27 Sep 2023

ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI

TO_FB_objava.jpg

 

Vsak dan znova nas lahko osupne radovednost otrok. Ta iskra, ki žari v njihovih očeh, ko odkrivajo čarobni svet okoli sebe. To je opomnik, da se nikoli ne smemo ustaviti v spraševanju, raziskovanju in učenju.

Otroci so pravi mojstri postavljanja vprašanj. "Zakaj je nebo modro?" "Kako delujejo čarovniki?" "Kaj se zgodi, če poješ vse brokolije?" :) Njihove radovedne misli nas spomnijo, da je vsak trenutek priložnost za odkrivanje, raziskovanje in učenje nečesa novega. In kako čudovito je opazovati, kako otroci raziskujejo svoje okolje. Vsak list, vsak kamen, vsaka roža postanejo predmet raziskovanja in čudenja. 

Tudi če ne poznamo odgovorov na vsa njihova vprašanja, jim lahko pomagamo pri iskanju poti do njih. To spodbuja njihovo samozavest in jim omogoča, da razvijajo svoje spretnosti razmišljanja. In ne pozabimo, kako pomembno je, da se jim pridružimo v njihovih raziskovanjih, saj se učimo drug od drugega.

Radovednost otrok je zakladnica neprecenljivih izkušenj in znanja. S tem, ko jih spodbujamo, jim odpiramo vrata do raznolikega sveta znanja in občudovanja. Zato, dragi starši, učitelji in skrbniki, hvala, ker negujete to čudovito lastnost pri naših otrocih. S svojo radovednostjo nas bogatijo in osvetljujejo naš svet s svežim pogledom na stvari.

Vzemimo si trenutek, cenimo otroško radovednost in se ji prepustimo. Naj nas njihova iskra navdihuje, da ohranjamo svojo lastno radovednost in odkrivamo lepoto v vsakem trenutku. 

Tudi letos pripravljamo pester in raznolik program za vse radovedneže iz občin Ajdovščina in Vipava. Z literarnimi delavnicami pa bomo obiskali tudi lokalne šole in vrtce.