04 Aug 2023

Zaključeni študijski krožki

V juniju smo uspešno zaključili dva študijska krožka, ki sta pod okriljem Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina potekala od februarja naprej.

 

Študijski krožek Refleksoterapija je potekal pod mentorstvom refleksoterapevtke Nade Blažko. Refleksoterapija, kot naravna oblika zdravljenja, temelji na predpostavki, da ima vsak organski sistem točno določeno cono na mikrosistemu telesa, kot so stopala, dlani, ušesa in lobanja. Na človeka in dobro počutje vpliva celostno, saj vzpodbuja krvni in limfni obtok, endokrini sistem, izboljšuje imunski sistem, lajša akutno in kronično bolečino, sprošča celotno telo, odpravlja energijske blokade ter izboljšuje koncentracijo, spomin, sluh in vid.  

Krožka se je udeleževalo veliko število zainteresiranih, bili so demografsko pestra skupina, ki so se na srečanjih podrobneje spoznali s teorijo anatomije in fizionomije, seznanili so se z umetnostjo pravilnega izvajanja refleksoterapije in spoznali številne blagodejne učinke, ki jih ima le-ta na naše zdravje in splošno počutje. Z osredotočenjem na izkustveno in praktično učenje, je mentorica vsako srečanje posvetila tudi podrobnejši predstavitvi in prikazu tehnik refleksoconske masaže, ki so jo udeleženci prakticirali med seboj. Krožek smo zaključili z evalvacijo in podelitvijo potrdil udeležencem in zahvale mentorici, ki ji je sledilo sproščeno, neformalno druženje udeležencev.

O refleksoterapiji ena izmed udeleženk: »Rada bi se zahvalila zanjo, saj je mentorica izvrstno opravila svoje delo in sem se na delavnicah kar precej naučila.«

Študijski krožek Rastem z umetnostjo je potekal pod mentorstvom likovne pedagoginje Nike Černigoj. Vsako srečanje se je pričelo s polurnim krogom, kjer so si udeleženci v sproščenem in zaupnem okolju podelili trenutne občutke, izzive tistega dne ali tedna, misli, ki so jih želeli izraziti ali celo odpraviti iz svojega nenehno delujočega uma. Ko so z medsebojnim pogovorom konstruktivno pomagali drug drugemu, je mentorica odprla osrednjo temo tistega večera. S podrobnim opisom teme je podala teoretično osnovo ter ustvarjalne napotke za pomoč pri nadaljnjem likovnem izražanju. Zatem je sledila meditacija, vezana na osrednjo temo. Udeleženci so se tekom meditacije poskušali čimbolj sprostiti in ostati zbrani – čuječi. Če je bil začetni krog glasen, prevzet z neprestanim govorjenjem in izmenjavo mnenj, pa je bil drugi del pravo nasprotje prvega – poudarek je bil na tišini, umirjenosti, prevladovalo je kontemplativno vzdušje. Prednost lastnega izražanja z likovno umetnostjo je namreč nazorna ponazoritev občutkov, idej, razmišljanj, čustev, ki pa jih dosežemo le v mirnem, varnem okolju. V krožku pa se udeleženci niso seznanjali zgolj z likovno umetnostjo, ampak tudi z glasbeno, filmsko, literarno. Krožek smo zaključili s postavitvijo enomesečne razstave v Mladinskem centru Hiša mladih Ajdovščina ter podelitvijo potrdil udeležencem in zahvale mentorici.

Mentoricama Nadi in Niki se zahvaljujemo za strokovno izpeljana krožka, ki sta ne le popestrila ponudbo društva, temveč tudi vnesla v lokalno okolje nove dostopne vsebine in odrasli generaciji ponudila možnost preživljanja kreativnega in kakovostnega prostega časa.

Zahvaljujemo se tudi vsem udeležencem za večmesečno zvestobo našim krožkom ter s tem tudi za izkazano podporo našemu poslanstvu.

 

Študijski krožki so financirani s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport; potekajo pod okriljem Andragoškega centra Slovenije.