28 May 2023

Festival otroka - zgodba o uspehu, povezovanju in solidarnosti

Festival otroka, prireditev, s katero je Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina obeležilo svojo 70. obletnico delovanja, je zgodba o uspehu, povezovanju, solidarnosti in strmenju k skupnemu cilju vseh akterjev, ki so festival soustvarjali. 

Z idejno zasnovo, da bo festival prvotno namenjen otrokom, mladim in družinam, ki so naša največja skrb že vseh 70 let, smo k sodelovanju povabili šole, vrtce in vse ostale javne in nevladne organizacije, brez katerih si kulturnozabavnega programa v Ajdovščini in Vipavi ne bi mogli zamisliti. Kot človekoljubna organizacija pa brez humanitarnosti preprosto nismo mogli, zato smo celoten festival ovili tudi v barve dobrodelnosti – z zbiranjem prostovoljskih prispevkov smo polnili naš sklad za strokovno psihosocialno pomoč otrokom in mladim iz občin Ajdovščina in Vipava. V zadnjih dveh letih namreč opažamo vse večje potrebe po psihosocialni pomoči mladih in tudi že osnovnošolcev, ki so se znašli pod velikim bremenom duševnih stisk, ki jih sami, žal, ne zmorejo reševati. Na pobudo Mladinskega sveta Ajdovščina smo lani ustanovili Sklad za pomoč mladim, ki se soočajo z duševnimi stiskami, saj je breme plačevanja strokovne pomoči za marsikatero družino enostavno preveliko. V sklad se je do sedaj vključilo 9 mladih, ki sredstva črpajo za plačilo terapij. Svojo podporo mladim lahko še vedno izkažete s prostovoljnim prispevkom na TRR SI56 6100 0000 8873 907.

V tednu med 13. in 20. majem je tako nastal slikovit in pester festival, ki smo ga otvorili v Vipavi. V kulturnem domu smo gostili Miškino gledališče s prisrčno zgodbo Čudežni pralni stroj, ki je pobožala srca obiskovalcem in učila najmlajše o pomenu prijateljstva. Obenem smo ta dan pričeli z geolovom po biserih naravne in kulturne dediščine v Vipavi – iskanje točk še vedno poteka in ponuja zanimiv, nekoliko drugačen način kakovostnega, poučnega, predvsem pa aktivnega preživljanja prostega časa vseh generacij. Za več informacij o igri ste vabljeni na našo spletno stran.

Taisti dan smo v Supernovi Ajdovščina otvorili tudi razstavo vseh umetniških del učencev in dijakov iz Vipavskega in Idrijsko-Cerkljanskega območja, ki so sodelovali v letošnjem natečaju Evropa v šoli, na tematiko Vzgoja za mir. Razstavljenih del je 76, vsako po svoje pa prikazuje kritično razmišljanje mladih o (ne)miru.

Festival smo nadaljevali v torek, ko so Dvorano prve slovenske vlade napolnili obiskovalci glasbene predstave Mali princ pevskega zbora in gledališča OŠ Danila Lokarja Ajdovščina. Čudovita zgodba, prirejena po zgodbi Antoina de Saint Exuperyja, je s svojo dovršenostjo, krasno glasbeno spremljavo, z domiselnimi rekviziti, umetnostjo osvetlitve ter odličnim dramskim igranjem mladih navdušila slehernega obiskovalca. Predstava je nastala pod mentorstvom učiteljev Petra Avbarja, Nataše Rupnik, Špele Bolčina in Petre Habjanič Gregorc.

Sredino popoldne smo preživeli v Lavričevi knjižnici, kjer so ustvarjalke Društva likovnih umetnikov Severne Primorske otrokom in družinam predstavile svet kamišibaj gledališča. Ustvarjalke so v slogu papirnatega gledališča predstavile več zgodb, pravljic in pripovedk, ljudskih, domačih in tujih, ki so jih pospremile z avtorskimi likovnimi upodobitvami. Otroci so z veliko pozornostjo prisluhnili prikazanim pripovedkam in se od umetnic poslovili z glasnim aplavzom.

V četrtek, 18. maja, smo kulturne vsebine  zamenjali s strokovnimi – starše, učitelje, vzgojitelje in ostale strokovne delavce, ki delajo z mladimi, smo povabili na simpozij Umetnost krmarjenja skozi življenje otroka. Kar štirideset slušateljev je prisluhnilo strokovnjakom:

  • Lari Fornazarič in Teji Vončina iz Centra za socialno delo Severne primorske, ki sta spregovorili o izzivih, s katerimi se srečujeta pri svojem delu, o stiskah otrok, ki se lahko kažejo tako navzven (agresija, 'nagajanje') kot navznoter (zapiranje vase, umik, tišina), o pomenu opazovanja otrok in zaznavanja sprememb v njihovem vedenju pa tudi o stiskah, ki so pravzaprav del razvojnega obdobja otroka (npr. vstop v šolo).
  • Mag. Vesni Starman iz Svetovalnega centra Istra, ki je predstavila uspešno delovanje centra kot nepogrešljivega člena pri takojšnjem ukrepanju in nudenju psihosocialne pomoči otrokom in mladim v stiski, ki so obtičali v dolgih čakalnih vrstah za psihiatrično obravnavo. Poudarila je razliko med čustvom in občutenjem; ta se namreč zgodi, ko se nekega čustva dodobra zavemo in vemo, kaj nam le-ta v telesu sproži in kako ga izraziti. Poudarila je tudi, da si moramo dovoliti čutiti.
  • Dr. Urošu Perku, ki je opredelil tri glavne odvisnosti, ki so dandanes na zloglasnem pohodu med mladimi - odvisnost od računalniških igric, odvisnost od pornografije ter odvisnost od spletnega hazardiranja. Posledice tovrstnih odvisnosti se pri mladih kažejo kot družbena nefunkcionalnost, zadolženost, disfunkcionalni odnosi, otopelost, neodgovornost, težave pri ločevanju resničnosti od virtualnosti, opuščanje zadovoljevanja osnovnih potreb (po spanju, hranjenju, spolnosti).

Srečanje je pustilo veliko prostora za razmislek - staršem, učiteljem, vzgojiteljem in ostalim, ki se vsakodnevno srečujejo z otroki in mladimi.

V petek sta svoje moči združila kulturno društvo Norma7 in PUM-O, program Ljudske univerze Ajdovščina. Nastala je multimedijska kulturnica, medgeneracijsko srečanje, v katerem so bili predstavljeni primeri dobrih praks, predvsem umetniških in kulturnih projektov Društva prijateljev mladine Ajdovščina. Brano besedo je pospremil še video izbranih umetniških del učencev, ki so v preteklosti sodelovali v naših umetniških natečajih.

Sledila je težko pričakovana sobota, ko je bilo na urniku naše rojstnodnevno slavje s povabljeno širšo javnostjo. V Dvorani prve slovenske vlade je v režiji Petra Avbarja nastala čudovita proslava, ki sta jo s skečem otvorila učenca vipavske osnovne šole Sanja Šček in Nik Žakelj, pod mentorstvom Nadje Rodman Koradin. Uvodne besede je obiskovalcem namenila predsednica MDPM Ajdovščina, Kristina Valič. Navzoče so pozdravili tudi častni gostje dogodka, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik, vipavski župan Anton Lavrenčič ter ajdovski župan Tadej Beočanin. Slednji je Društvu izročil jubilejno priznanje ob 70. obletnici delovanja, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

Slavnostnim govorcem so sledili nastopi otrok – predstavili so se:

  • Otroški pevski zbor OŠ Šturje, pod mentorstvom Andreje Margon
  • učenci OŠ Otlica s plesno točko Hip-hop pa Židana marela
  • učenci OŠ Šturje z ljudskimi plesi, pod mentorstvom Polonce Juretič
  • Mlajši godalni orkester glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina, pod mentorstvom Kristine Markovič
  • pevski zborček Otroškega vrtca Ajdovščina
  • ansambel Vaški godci iz OŠ Col, pod mentorstvom Kristine Šček
  • Adelina Krasniqi iz SŠ Veno Pilon s solo pevsko točko

Medtem so se v avli dvorane prve slovenske vlade zvrstile animacije in ustvarjalne delavnice za otroke, ki so potekale pod taktirko naših prostovoljk. Eno izmed ustvarjalnih delavnic je s podarjenim likovnim materialom in umetniškimi platni omogočila tudi naša donatorka, ustvarjalka Vesna Duval, ki se ji za to srčno gesto iskreno zahvaljujemo. V avli ste lahko našli tudi našo stojnico s predstavitvijo društvenih programov in projektov ter nagradno igro, ki nam jo je omogočil Zavod za šport Ajdovščina. Otroci so se lahko posladkali z dobrotami podjetja Incom Leone ter s pravo rojstnodnevno torto, ki nam jo velikodušno podaril Mlinotest. Sledil je še veliki zaključek našega slavja, koncert raperja Trkaja, ki je polno dvorano otrok, mladih in mladih po srcu navdušil s svojo poezijo v ritmu repa, bolje poznano pod imenom Repki.

Naj zaključimo z besedami naše predsednice Kristine Valič:  »In če se sedaj zazremo še malo v prihodnost, na pot, ki jo želimo še prehoditi - okrepiti si želimo sodelovanje s šolami, vrtci, občinama in drugimi organizacijami, tako v lokalnem okolju in širše, saj menimo, da bi prav s povezovanjem učinkoviteje reševali skupne izzive. Verjamem, da bo društvo prijateljev mladine Ajdovščina z vizijo, predanostjo in trudom, tudi v prihodnosti ostalo ključni akter na področju zagotavljanja pomoči in podpore otrokom, mladim ter njihovemu razvoju ter da bo v lokalnem prostoru prepoznano kot zanesljiv in kredibilen partner.«

Iz srca se zahvaljujemo vsem, ki so na kakršenkoli način prispevali k uresničitvi festivala, tako soustvarjalcem kot obiskovalcem – izkazali ste nam izjemno podporo in to resnično cenimo.

 

Program Festivala otroka so z nami sooblikovali: MKC Hiša mladih Ajdovščina, Inštitut za mladinsko politiko in program Mladost na burji, Mladinski svet Ajdovščina, program PUM-O Ljudske univerze Ajdovščina, Kulturno društvo Norma 7, Lavričeva knjižnica Ajdovščina, Društvo likovnih umetnikov Severne primorske, sekcija Kamišibaj, Svetovalni center Istre, Center za socialno delo Severne primorske, Zavod Mitikas, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, OŠ Šturje, OŠ  Draga Bajca Vipava, OŠ Otlica, OŠ Col, SŠ Veno Pilon Ajdovščina, Otroški vrtec Ajdovščina in Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina, Duval Fluid Art, organizatorji prireditve Ajdovščina v maju, Mlinotest Ajdovščina, Incom Leone d.o.o., Zavod za šport Ajdovščina.


Prireditev sta sofinancirali občini Ajdovščina in Vipava, za kar se jima lepo zahvaljujemo.

 

Fotografijie posnela Aljana Vidmar.