17 Nov 2022

Obisk Državnega zbora

Avtobus, poln mladih parlamentarcev in njihovih mentorjev, se je v petek, 11. novembra, odpeljal iz Ajdovščine v Ljubljano, na ogled slovenske hiše demokracije, Državnega zbora. Organizator izleta je bilo Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina, izlet je nastal v okviru programa Otroški parlamenti, ki v letošnjem šolskem letu pričenjajo z novim dvoletnim programom Duševno zdravje mladih. 

Ogleda Državnega zbora se je udeležilo 34 učencev, predstavniki šolskih skupnosti in sodelujoči pri otroških parlamentih, iz vseh lokalnih osnovnih šol. Skupaj z mentorji so prisluhnili vodički, ki nas je vodila skozi hišo ter predstavila poslanstvo državnega zbora. Nagledali smo se čudovitih fresk, slik ter razstav, ki plemenitijo hale in hodnike te čudovite zgradbe ter za kratek čas tudi prisostvovali seji državnega zbora v živo. 

Ogledu je sledila krajša delavnica na temo duševnega zdravja mladih, ki jo je vodila psihologinja ga. Urška Čuk. Učenci so v skupinah raziskovali, katere duševne bolezni in stiske poznamo ter s terenskim delom pridobili boljši vpogled v načine pomoči in preventive. Poročanje dela skupin je potekalo na avtobusu, na poti domov. 

Čudovit jesenski dan, ki ga je pospremilo tudi nekaj ljubljanskega sonca, smo zaključili ob 14. uri, ko smo se vrnili v domačo Vipavko dolino. Z željo po več tovrstnih ekskurzijah ter s hvaležnostjo, da smo imeli priložnost spoznati prostore, kjer se sprejemajo pomembne odločitve za vse prebivalce Slovenije, smo se poslovili in si voščili uspeha pri nadaljnjem delu v šolskih otroških parlamentih.