15 Nov 2022

Ustvarjalni maraton v Vipavi

V sklopu projekta Ustvarjalni maraton smo otrokom in mladim iz občine Vipava ponudili raznolike ustvarjalne dejavnosti, skozi katere so mladi preizkušali in krepili svoje talente, spoznavali različne likovne tehnike in materiale, razvijali finomotoriko ter se hkrati tudi sproščali, družili s sovrstniki ter sklepali nova prijateljstva. Delavnice so potekale pod strokovnim mentorstvom zaposlenih društva in izkušenih prostovoljcev v delu z mladimi.

V času poletnih počitnic smo organizirali dve ustvarjalni delavnici:

- KS Slap - glasbeno-ustvarjalna delavnica je nastala v sodelovanju s Karitasom - Popoldan na Slapu in njihovo mentorico Ljubico Ženko. Otroci so se bližje spoznali s knjigo Dan Browna Divja simfonija, ki v svojem bistvu skriva nešteto ugank, črkovnih premetank in skrivnosti. S poslušanjem orkestralne glasbe so otroci odkrili, da lahko glasbila odlično posnemajo zvoke iz narave ter da ima lahko glasba tako moč, ki iz nas izvablja nešteto spominov, občutkov, misli. Tem mislim smo nadaljnje sledili v likovni delavnici – otroci so po glasbi ustvarjali abstraktno risbo, v tuš tehniki, in nastali so čudoviti izdelki.

- CIRIUS Vipava - glasbeno-ustvarjalna delavnica, v kateri so udeleženci iz naravnega materiala oblikovali kamenčke prijaznosti, s katerimi so želeli polepšati dan mimoidočim v bližini šole. Urili so ročne spretnosti, finomotoriko skozi pisanje z roko, krepili pomen dobrega počutja skozi afirmacije, krepili so tudi solidarnost in skrb za druge. V glasbeni delavnici so prisluhnili glasbeni pravljici ter v njih prepoznavali glavne skupine glasbil.

V času jesenskih počitnic smo organizirali tri ustvarjalne delavnice, vse so se zvrstile v kulturnem domu Vipava.

- Ustvarjalna jesen: prvi dan so se otroci po spoznavni igrici in pogovoru o jeseni, ki je že dodobra zakorakala v našo Vipavsko dolino, navdušeno lotili ustvarjanja jesenskih motivov. Nastala so mogočna jesenska drevesa, pravljične gozdne živali in čarobno jesensko listje. Otroci so imeli na voljo več različnih likovnih tehnik: kolaž, suha risba, tempera, slike iz naravnih materialov. Ob zaključku prvega počitniškega dne so se otroci sprostili še ob glasbi in plesu.

- Glasbena drevesa: drugi dan so se otroci spoznali z elementi gozdne pedagogike – s krajšim obiskom bližnjega parka so pobližje spoznali jesenska drevesa in njihove posebnosti, barve, oblike, vonje. Nato so v likovni delavnici ta spoznanja prenesli na papir in nastala so čudovita glasbena drevesa v kombinaciji akvarela in lepljenke notnih zapisov. Ustvarjali so ob glasbi jeseni – klasični in sodobni. Delavnico je vodila Mojca Krapež.

- Moč v meni: zadnji počitniški dan smo namenili opolnomočenju sebe ter krepitvi ljubezni do sebe, samopodobe ter samozavesti. Delavnico smo pričeli z branjem knjige Lev v meni, ki nas uči, da ima vsak svoja močna področja, ne glede na velikost – ali v našem primeru, ne glede na velikost, spol, narodnost, vero, prepričanja. Z otroki smo se pogovorili o tem, kaj pomenijo močna področja, kaj v nas je dobro, katere so naše pozitivne lastnosti. Dotaknili smo se tudi pomena afirmacij oziroma pozitivnih misli na naše dobro počutje. Pogovoru je sledilo ustvarjanje plakata Moč v meni, s katerimi so se otroci z introspekcijo poglobili vase in ustvarili svoj lasten, edinstven plakat, ki jim bo v času povečanih skrbi, izzivov ali težav pomagal najti zopet moč v sebi.

Zahvaljujemo se občini Vipava za financiranje, sodelovanje ter pomoč pri izvedbi kakovostnega in čudovitega projekta, kakršen je bil Ustvarjalni maraton.