21 Oct 2022

Skupaj smo se imeli dobro

Teden otroka® je mimo, mi pa smo še vedno pod vtisom vseh lepih dogodkov, ki smo jih v tem času organizirali.

Ker nam je Teden otroka tako zelo všeč, smo se tudi letos odločili, da ga podaljšamo kar na 12 dni. Otvorili smo ga v soboto, 1. oktobra, ko smo organizirali dve igrivo-ustvarjalni delavnici za otroke v krajevnih skupnostih Brje in Stomaž. Delavnici sta bili dobro obiskani, naši prostovoljki Tjaša in Tereza sta se z otroki pomerili v igranju družabnih iger, se z njimi pogovarjali o pomenu prijateljstva, prijaznosti in solidarnosti ter ustvarjali pod sloganom letošnjega tedna otroka Skupaj se imamo dobro.

Nadaljevali smo s serijo kulturnih dogodkov, ki smo jih večinoma selili na lokalne šole. Tako so se 5. oktobra v OŠ Draga Bajca Vipava zvrstili trije literarni nastopi domačih ustvarjalk: akademske slikarke in ilustratorke ge. Julijane Božič, pisateljice ge. Marije Božič in pravljičarke ge. Ane Žgavec. Dogodek je povezovala Tereza Dolenc Rebek. Učencem prvega triletja so avtorice predstavile svojo knjigico Zverinice z roba gozda, prebrale zgodbe o živalih, ter učence spodbudile k risanju čukca, ki je glavni risani lik na naslovnici slikanice.

Organizirali smo tudi dva literarna nastopa v okviru programa Bralna značka. V torek, 6. oktobra je predšolske otroke in učence prvega triletja v Budanjah obiskala pravljičarka ga. Nina Mav Hrovat. Pisateljica je predstavila svoj poklic in delo, skupaj z otroki je prebrala pravljico Posluh, jazbec gre! in zgodbico O miški, ki je zbirala pogum. Da pa je vse skupaj bilo še toliko bolj zabavno, je z otroki tudi pela, čarala in se igrala. V sredo, 12. oktobra, pa je učence OŠ Col obiskal stripar, ilustrator, literarni komparativist in filozof g. Izar Lunaček. Z učenci druge triade se je pogovarjal o poklicu ustvarjalca stripov, jim zaupal, iz kje črpa navdih ter s kakšnimi izzivi se pri opravljanju svojega poklica sooča, odgovoril na vsa njihova tako iskrena vprašanja. V dobrodošlico so mu učenci narisali pravi pravcati strip, ki je krasil celo steno učilnice.

V sredo, 5. oktobra,  smo mlade umetnike, učence tretjega triletja in dijake lokalnih šol, povabili na likovni extempore v Piran. Bil je čudovit, sončen dan, pravšnji za navdihujoče slikanje in risanje ob morju, pa tudi za izlet z ladjico kapitana Bojana. Extempora so se udeležili učenci OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, OŠ Šturje, OŠ Dobravlje, OŠ Otlica, CIRIUS Vipava in dijaki SŠ Veno Pilon Ajdovščina, spremljali so jih mentorji ter naša dolgoletna prostovoljka v vlogi predstavnice MDPM Ajdovščina Silva Copič. Vsa nastala likovna dela mladih smo postavili na ogled na razstavo v Hiši mladih Ajdovščina, ki je na voljo za ogled še do 24. oktobra.

V tednu otroka smo se povezali tudi z različnimi organizacijami, s katerimi smo želeli še dodatno popestriti dogajanje. Sodelovali smo s programom Ljudske univerze Ajdovščina PUM-O, katerega mentorici Nina in Martina sta za učence prilagojenega programa OŠ Danila Lokarja Ajdovščina pripravili zanimivo delavnico s predstavitvijo svojega poslanstva in delovanja. Prav tako smo na ajdovski šoli organizirali tudi delavnico o medijih in novinarskem poklicu; k sodelovanju smo povabili novinarko in odgovorno urednico spletnega časopisa za mlade dr. Sonjo Merljak Zdovc, ki je nadarjenim učencem predstavila delovanje Časorisa ter se dotaknila pomena kritičnega razmišljanja, ločevanja resničnih novic od lažnih ter informiranosti na sploh. S tole delavnico pa smo naš podaljšan teden otroka tudi uradno zaključili. 

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam pomagali sooblikovati program in tako ozaveščali pomen otrokovih pravic, nastopili kot zastopniki njihovih talentov, interesov in ciljev, ter na sploh otrokom omogočili, da se skupaj res lahko imamo dobro! Hvala!