10 Dec 2021

Kako lahko s prostovoljstvom polepšam svet?

V sredo, 8. decembra, smo obiskali dijake gimnazije in srednje ekonomske šole Srečka Kosovela v Sežani, z namenom, da jim predstavimo prostovoljsko delo kot eno izmed možnosti za krepitev podjetniške kompetence. 

Srečanja se je udeležilo 15 dijakinj ter dve mentorici. Na dvourni delavnici smo udeleženkam predstavili delo v nevladni, humanitarni in prostovoljski organizaciji, kakršna je naša, ter podrobneje opisali, kako je prostovoljsko delo urejeno v našem društvu. Udeleženke smo spodbujali k razmišljanju, kaj prostovoljca pravzaprav motivira, ter z metodo vihre idej popisali tablo s prostovoljskimi deli, ki jih lahko opravljamo na različnih področjih: 

Okolje in ohranjanje narave

Kultura in umetnost

Sociala, skrb za sočloveka

Vzgoja in izobraževanje

Zdravstvo

Turizem in šport

Civilna zaščita in reševanje

Nato smo v skupinah razmišljali o koristih prostovoljskega dela za prostovoljca, organizacijo/šolo ter družbo na sploh, ter o morebitnih slabostih prostovoljskega dela. Tu smo opozorili na izziv pridobivanja ter motiviranja prostovoljcev.

V drugem delu našega ustvarjalnega srečanja smo spregovorili o kompetencah - kako lahko s prostovoljskim delom izrazimo svoje talente in interese, se vključujemo v dejavnosti, ki so nam všeč, s tem pa pridobivamo veliko novega znanja, veščin, tudi vez in poznanstev. Na dolgi rok se nam to lahko obrestuje, saj s temi kompetencami zapolnimo svoje življenjepise in na trg dela vstopimo z dobrim glasom in samozavestjo.

Nato so udeleženke v skupinah pripravile štiri akcijske načrte:

Prostovoljstvo za zmanjšanje socialne izključenosti starejših

Prostovoljstvo za ohranjanje narave, naravne dediščine in živali

Prostovoljstvo za socialno ogrožene skupine (npr. družine z nizkimi dohodki, priseljenci)

Prostovoljstvo za otroke in mladino 

V učilnici je kar vršalo od idej in  z velikim veseljem in pričakovanjem smo prisluhnili njihovim predstavitvam. Udeleženke so predstavile načine, kako bi zmanjševali diskriminatornost med ljudmi na sistemski ravni, kako bi čistili in urejali domove onemoglim starostnikom, kako bi pomagali sirotam in družinam v stiski ter kako bi reševali problem potepuških mačk. 

Namen našega srečanja je bil spodbuditi mlade k razmišljanju o prostovoljskem delu. Prostovoljsko delo je namreč delo, ki nahrani dušo in človeka opolnomoči z vrednotami in kompetencami za življenje - solidarnost, strpnost, odgovornost, motivacija, osebnostna rast, družbena vključenost, organiziranost, komunikacija, samozavedanje, pozitivna samopodoba ... S prostovoljskim delom se vzpostavlja solidarnostna družba, tj. družba, ki ceni dobra dela, jih prepoznava in visoko vrednoti. Z dobrim delom se spreminja svet, postopoma, korak za korakom, saj dobro rodi dobro - le vprašajte nas, koliko izkušenj imamo z ljudmi, ki so bili deležni pomoči in tudi sami pomagajo naprej in v tem poslanstvu vzgajajo tudi svoje otroke ... 

 

Več o projektu PODVIG na https://www.zpms.si/2021/07/06/projekt-podvig-kako-lahko-kompetenco-podjetnosti-krepimo-tudi-z-delom-v-nevladni-organizaciji/.