07 Oct 2021

Literarna srečanja na šolah v okviru Tedna otroka 2021

V četrtek, 7. 10. 2021, je MDPM Ajdovščina organiziralo dve literarni srečanji, in sicer na OŠ Šturje Ajdovščina ter OŠ Dobravlje, PŠ Skrilje.


OŠ Šturje Ajdovščina je gostila priljubljenega slovenskega pisatelja, prevajalca in komika g. Boštjana Gorenca – Pižamo. Pisatelj je bil na šoli zelo lepo sprejet. Pripravili so mu simpatičen plakat dobrodošlice in njegov prihod pospremili z bučnim aplavzom. Pisatelj se je na šoli dobro počutil. Z učenci 9. Razreda je med svojim nastopom navezal lep odnos, saj so se njegovi predstavitvi smejali ter jo tudi aktivno soustvarjali. Prikazal jim je »smešno« ali malo neresno plat o resni zadevi, tj. slovenski literaturi, in jih na tak način zelo spodbudil k razmišljanju o slovenskem jeziku, literaturi, slovenskih pisateljih … Učence je spodbujal k prebiranju knjig, z mislijo, da za vsak, še tako zahteven ali čuden okus, zagotovo nekje ostaja vsaj ena knjiga, ki bi jo z veseljem prebrali.

OŠ Dobravlje, podružnica Skrilje, je gostila slovenskega pisatelja, basnopisca, urednika ter založnika g. Slavka Pregla. Tudi tu so se učenci na njegov obisk lepo pripravili, saj so ustvarili razstavo njegovih del ter ilustracij, ki so jih po njegovi zgodbi ustvarjali prvošolci. Avtor se je vsaki ciljni skupini – učencem od 1. do 4. razreda – lepo prilagodil in ustvaril njim zanimivo srečanje. Prebiral je zanimive in poučne zgodbe, pripovedoval smešne dogodivščine, odgovarjal na vprašanja ter jih nasmejal s svojim smislom za humor. Spodbudil jih je tudi k branju ter sodelovanju v programu Bralna značka. Učenci so njegovim besedam lepo prisluhnili in bili nad njegovim obiskom navdušeni.    

Oba ustvarjalca sta v zahvalo prejela priznanje ter koledar MDPM Ajdovščina, ki smo ga izdali ob 60. obletnici delovanja Bralne značke. Zahvala gre tudi Društvu Bralna značka, ki nam je omogočila neprecenljivo izkušnjo ter podjetju Arctur d.o.o. za sponzorstvo dogodka.