06 Oct 2021

PRAZNIČNI KOLEDAR OB 60-LETNICI BRANJA ZA BRALNO ZNAČKO

 

17. september je dan Zlatih knjig, to je dan, ki spominja na pisatelja Bevka, namreč rodil se je in umrl na isti dan, le s časovno razliko osemdesetih let. Na ta dan smo, leto za letom, pričenjali branje za Bralno značko. Uvod v to »tekmovanje« je bil povezan s programom knjig, ki jih bodo učenci prebrali, in z drugimi aktivnostmi, povezanimi s tem. Uvod je bil prazničen.

Letos, ob 60-letnici tega plemenitega dejanja, je Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina razpisalo literarni in likovni natečaj za učence OŠ naše in vipavske občine. Odziv na vabilo je bil dober, čeprav nekateri učenci niso pristopili k razmišljanju, ki ga je nudil naslov natečaja, in sicer JAZ IN KNJIGA.

Komisija je pregledala prispele izdelke, nekateri so bili prav odlični, in se odločila, da posamezne misli učencev natisne v koledarju, ki je izšel v prazničnem septembru. Koledar je izšel v 200 izvodih s sponzorstvom ajdovske in vipavske občine.

Delo je otroško slikovito, obogateno s čudovitimi mislimi učencev, in je nagrada vsem tistim, ki so se potrudili v natečaju.

Matic iz 6. razreda je razmišljal na vprašanje: »Kaj je knjiga?«. Tako je zapisal: »Zame to ni predmet, ampak je popotnica znanja v svet. V njej je zapisano vsečloveško znanje, vendar se mi dozdeva, da vlogo knjig prevzema internet. Mislim, da bi se v tej moderni dobi morali bolj zavedati njenih dragocenosti.«

Mei, prav tako iz 6. razreda, je zapisala: »V družini včasih knjigo skupaj preberemo, tako da vsak prebere eno stran, in knjiga je hitro prebrana. Ob branju se zabavamo in uživamo.«

Za Vaneso iz 7. razreda je knjiga vstopnica za dogodivščine. In še pravi: »Knjiga mi lahko spremeni razpoloženje. Ko sem žalostna, se usedem in berem.«

Torej knjiga ima veliko moč, če se tega zavedamo ali ne.

Veronika iz 6. razreda je želela humorno izraziti svoj odnos do knjige in je v verzih zapisala:

»Jaz in knjiga enaki sva,

  vsak večer se bereva.

  Ona mene, jaz pa njo,

  skupaj nama je lepo.

Tudi Karolina iz 6. razreda je svoje misli o knjigah prelila v verze in je zapisala:

»Odpelje me v magične svetove,

  samih prijaznih ljudi gradove.

    Skupaj se druživa čez dan,

        pa tudi zvečer,

        ko je v hiši mir.«

Še veliko odkritosrčnih otroških izpovedi je zbranih v koledarju. Besede so obogatili likovni prispevki, ki prav tako izpovedujejo odnos učencev do knjig in do branja.

Menim, da je praznični koledar dobra ideja, je velika spodbuda učencem in je dan Zlatih knjig torej njihov dan.

Irena Šinkovec