31 Aug 2021

Poletja je konec, mi pa še kar trajamo

Poletje s prijatelji mladine

Junija se je zaključil nagradni natečaj JAZ IN KNJIGA. Prejeli smo 99 čudovitih izdelkov, ki so nastali  izpod prstov ustvarjalnih učenk in učencev iz petih osnovnih šol iz Ajdovščine in Vipave. V naše nabiralnike je prispelo 21 literarnih del, 72 likovnih ter 7 fotografskih del. Strokovna komisija je izbrala 17 literarnih in 13 likovnih del, ki bodo krasila koledar MDPM Ajdovščina za leto 2022. Natečaj je bil organiziran v čast 60. obletnici Bralne značke, ki je eden pomembnejših programov za spodbujanje bralne kulture med mladimi. Vsem učencem in njihovim mentorjem se iskreno zahvaljujemo, da ste skupaj z nami ustvarjali in razmišljali o pomenu branja, ter vam iskreno čestitamo!

Zarja_Lavren__i__.JPG      Bla__ka___uligoj_Velikanje_x.jpg 

 

Med poletnimi počitnicami smo organizirali že tradicionalni letovanji na morju – v Nerezinah in Piranu. Na morje smo letos peljali več kot 90 otrok in mladostnikov, ki so na morju neizmerno uživali. Morske dogodivščine smo tudi letos omogočili otrokom z manj priložnostmi preko humanitarne akcije »Pomežik soncu« in akcije »Morje za vse otroke«, ki jo organiziramo na našem društvu. Iskreno se zahvaljujemo vsem podjetjem in posameznikom, ki so darovali, ter iskrena hvala tudi občini Ajdovščina in občini Vipava za sofinanciranje obeh letovanj.

Ustvarjalno in razgibano je bilo tudi na počitniških delavnicah, ki smo jih pripravili v okviru celodnevnega počitniškega varstva otrok v sodelovanju z MKC Hiša mladih ter v krajevnih skupnostih Velike Žablje, Kamnje, Lokavec, Žapuže, Plače ter Stomaž. Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili predsednikom krajevnih skupnosti, ki so nas toplo sprejeli in nam omogočili izvajanje ustvarjalnih delavnic. Otroci so se na delavnicah preizkusili v raznih likovnih tehnikah in ročnih spretnostih, ustvarjali so z naravnim materialom, spoznavali zelišča in se preizkusili v vlogi vrtnarjev, se sprostili ob joga elementih, se razgibali z jutranjo telovadbo ter preizkusili v športnih igrah ter na sploh uživali v socialnih in družabnih igrah. Povezali smo se z Osnovno šolo Danila Lokarja Ajdovščina in za učence organizirali dvotedenske počitniške delavnice socialnih veščin v okviru projekta »Popestrimo šolo«. Delavnice smo selili tudi v CIRIUS Vipava, kjer smo otrokom s posebnimi potrebami popestrili njihov vsakdan z likovnimi in glasbenimi delavnicami. Slike o naših poletnih dogodivščinah si lahko ogledate na našem Facebook profilu.    

 

IMG_1929.jpg   IMG_20210810_105959.jpg   IMG_20210805_110423_1.jpg

V tem poletju pa niso ustvarjali zgolj otroci in mladina, temveč tudi oskrbovanci Zavoda Pristan Vipava, kjer smo pričeli z izvajanjem že tradicionalnega študijskega krožka Viva Kreativa, ki ga vodi prostovoljka Taša Turk, dipl. slikarka in dipl. ing. arhitekture. Ustvarjalnih srečanj se enkrat tedensko udeležuje med 10 in 13 oskrbovancev, od tega je kar pet takih, ki so prestopili 90. leto starosti. Udeleženci študijskega krožka se vsak teden preizkusijo v novih motivih, ustvarjalne teme pa so izbrane glede na njihove interese, spretnosti ter želje.

Študijski krožki so sofinancirani s strani MIZŠ, koordinira pa jih Andragoški center Slovenije. 

  IMG20210728100505.jpg   IMG20210721111541.jpg

 

Iskrena zahvala gre našim prostovoljcem, ki so v naše poletne dejavnosti vložili svoj trud, talent in čas, ter sofinancerjem Občini Ajdovščina, Občini Vipava, JSKD ter Zavod za šport RS Planica (Hura, prosti čas), zaradi katerih lahko otroci iz naših občin brezplačno preživljajo ustvarjalne ter aktivne počitniške dni. Zahvaljujemo se tudi podjetju Arctur d.o.o. za sponzorstvo naših programov.

Pestro poletje je za nami, bliža se novo poglavje v življenjih šolarjev in pedagoških delavcev. Vsem šolarjem želimo pogumen, uspešen in motiviran korak v novo šolsko leto.