vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

Obisk priljubljene pisateljice na OŠ Otlica

datum: 20.05.2021

kategorija: utrinki

v sredo, 19. 5. 2021 so se učenci Osnovne šole Otlica razveselili prav posebne gostje - priljubljene otroške in mladinske pisateljice Nataše Konc Lorenzutti.

 Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina je v okviru programa Povabimo besedo 2021 gostilo mladinsko pisateljico Natašo Konc Lorenzutti. Njen obisk smo izvedli v sredo, 19. 5. 2021 na Osnovni šoli Otlica. Pisateljici je prisluhnilo 68 učencev ter 5 strokovnih delavcev iz osnovne šole Otlica.

 povabimo besedo 2021povabimo besedo 2021

 

Učenci so se na obisk pisateljice pripravljali že oktobra 2020, ko smo prvotno načrtovali njen obisk, a ga zaradi izrednih razmer nismo mogli izvesti. Učenci so se na nastop pripravljali s prebiranjem njenih del (ugank, odlomkov, basni), ilustriranjem njenih knjig ter s pogovori z učitelji o tematikah, o katerih pisateljica piše. Na dan obiska so pisateljico pričakali panoji dobrodošlice, polni ilustracij in naslovov njenih knjig ter lična mizica z razstavo njenih del. 

povabimo besedo 2021

 

Učenci iz OŠ Otlice so pisateljico že težko pričakovali, kar je bilo močno opaziti v njihovih hitrih in odgovorov željnih vprašanjih, ki so jih pripravili za pisateljico. Vprašanja so se nanašala na njeno pisateljsko pot, navdih in domišljijo, zaslužek, o čem trenutno piše ter koliko časa potrebuje za pisanje ene knjige ipd. Pisateljica je na vprašanja z veseljem odgovarjala, obenem pa v vsak odgovor umestila tudi mali drobec življenjskih popotnic za mladino. Tako je učence nagovorila k preživljanju prostega časa na prostem, opazovanju okolice, ljudi ter samih sebe, postavljanju vprašanj ter iskanju odgovorov, ne glede na pot, raziskovanju sebe in sveta, branju in pisanju.

Pisateljica je učencem prebirala odlomke iz svojih slikanic in knjig (npr. Mi smo slike, Enajstnik, Gremo mi v tri krasne) in spregovorila o pomembnih temah, ki zadevajo tako otroke kot mladostnike. Beseda je potekala o npr. uporabi telefonov, medosebnih odnosih, vsakodnevnih opravilih, družini ipd.

 

Pisateljica je učence močno pritegnila tudi s pripovedovanjem krajših zgodb ob slikah, tj. z obliko pripovedovanja »kamišibaj«. Učenci so zgodbam, podkrepljenim s čudovitimi ilustracijami, lepo sledili in se njihovim, včasih smešnim naukom, tudi iz srca nasmejali.

povabimo besedo 2021

Učenci in strokovni delavci so se zelo razveselili, da so lahko po dolgem času neugodnih epidemioloških razmer popestrili šolsko dogajanje z gostjo na svoji šoli. Pisateljica se je prav tako močno razveselila obiska v živo in ponovnega stika s slušatelji. Mi, kot koordinator dogodka, pa si štejemo v veliko zadovoljstvo, da smo dogodek uspeli, kljub spreminjajočim se razmeram, izvesti na način, ki je ne le koristil, temveč tudi bil v užitek vsem udeležencem.

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili Društvu slovenskih pisateljev, ki nam je v okviru programa Povabimo besedo omogočilo nastop priznane slovenske pisateljice. Takšni dogodki so zelo dragoceni za otroke in mlade, saj pripomorejo k večji ozaveščenosti o pomenu branja, razvijajo posameznikovo in skupnostno bralno kulturo ter spodbujajo mlade k literarnemu ustvarjanju. Tudi v prihodnje pozdravljamo takšne projekte in si želimo aktivno sodelovati v njih. 

povabimo besedo 2021povabimo besedo 2021

koledar dogodkov

< julij 2021 >

Vabilo na poletno ustvarjanje s prijatelji

01.07.2021 - 31.08.2021, Kamnje

 V A B I L O  Da poletje ne bo dolgočasno, vabimo vse otroke od 6. do 12. leta starosti na naše poletne ustvarjalne delavnice ter športne počitnice, kjer ne bo manjkalo ustvarjalnosti ter dobre volje. Poletne ustvarjalne delavnice organiziramo v Hiši mladih Ajdovščina,...


več o dogodku >

ne spreglejte