18 Apr 2024

Društvo MDPM Ajdovščina je organiziralo dogodek v okviru projekta Naše mnenje šteje

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina je 16. aprila v Mladinskem kulturnem centru Hiša mladih Ajdovščina organiziralo zaključni dogodek projekta poimenovanega Naše mnenje šteje. Dogodek je nastal v okviru Evropskega tedna mladih (12.-19. april 2024), ki poteka, na pobudo Evropske komisije, vsako drugo leto z namenom promocije aktivnega državljanstva mladih po Evropi. Letošnja tema Evropskega tedna mladih se imenuje Izrazi svojo vizijo. MDPM je k sodelovanju povabila učence in dijake stare med 13 in 17 let, ki prihajajo iz občine Ajdovščina.

Glavni namen projekta je spodbujanje zavedanja njihove vloge v lokalni politiki, negovanje njihove samostojnosti, samoiniciativnosti in kreativnosti ter podpiranje njihovih talentov in idej,

Mladi so razmišljali o življenju v občini Ajdovščina, pri tem so izhajali iz sebe – svojih potreb, interesov, želj in pričakovanj. Svoje ugotovitve o lokalnem okolju, družbi in skupnosti so izrazili v  obliki krajšega video prispevka. Dotaknili so se tem okolja in podnebnih sprememb, duševnega zdravja, preživljanja prostega časa, infrastrukture in podobno.

Na zaključnem dogodku smo poleg premierne predstavitve video prispevka mladih učencev odprli širšo razpravo, na kateri so poleg učencev sodelovali predstavniki lokalnih mladinskih organizacij, kot so MKC Hiša mladih Ajdovščina, Mladinski svet Ajdovščina, Klub ajdovskih študentov Ajdovščina, Inštitut za mladinsko politiko Ajdovščina, PUM-O Ajdovščina najvažnejše pa je, da je v razpravi sodelovala predstavnica Občine Ajdovščina, svetovalka za družbene zadeve Andreja Vidmar Sukanovič. Tako smo izpolnili cilj vzpostavitve dialoga med mladimi in oblikovalci politike. Najpomembnejši dosežek projekta je tudi ta, da bodo mnenjem, ugotovitvam in pobudam mladih prisluhnili odločevalci v lokalni politiki, saj bo video prispevek v mesecu maju predvajan občinskem odboru, ogledal si pa ga bo tudi župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin.

Srečanje je potekalo v zelo prijetnem vzdušju, mladi so bili zelo vedoželjni in imeli kopico zanimivih idej in pobud, prav tako pa so predstavniki mladinske politike udeležencem odgovorili na marsikatero vprašanje ter jim podali obilo koristnih informacij.